Seramik Kaplama Nedir?

Car care sektöründe son birkaç yıldır seramik kaplama fırtınası yaşanıyor olsa da uygulama ile ilgili bilinenler (ve hatta anlatılanlar) hala yeterli seviyede değil.

 

Seramik kaplama diye bir şey var mı, nedir, yaptırmak faydalı mı? İşte tüm sorular ve yanıtları…

 

Seramik kaplama diye birşey var mı? Varsa ne?

Dünyada cila teknolojisi 2000’li yılların başına kadar carnauba (Brezilya’da yetişen bir ağaç) özellikli ürünlerden oluşuyordu. Yoğun wax ve silikon içeren bu cilalar ile sağlanıyordu otomobillerin parlaklığı.

2000’li yıllardan sonra nano teknolojisi ile birlikte boyalar ve doğal olarak cilalar da değişti. Nano teknolojisi ile daha yüksek parlaklık ve daha uzun süreli koruma elde edilir oldu.

Son 3 yıldır da seramik içerikli koruyucular ile otomobillerin yüzeyi koruma altına alınıyor.

Yani seramik kaplama diye bir şey var.

 

Seramik kaplamanın içeriği nedir?

Aslında olması gereken nedir diye sormak gerek. Silisyum oksit, elmas, cam, kil, kaolen, kuvars, gümüş, feldspatın nano teknoloji ile bir araya getirilmiş olması ile otomobil yüzeyine uygulandığında oldukça sert ve zor çizilen bir yüzey elde etmek mümkün olabiliyor. (hiç çizilmez olarak anlatılıyor olsa da bu fizik kurallarına aykırı bir durum. Fizik kurallarına göre sert malzeme yumuşak malzemeyi her zaman çizebilir)

Buradaki en önemli nokta ürünün nano teknoloji ile yani bir kovalent bağ oluşturacak şekilde üretilmiş olması.

Ürünün içeriğindeki bileşenlerin oranı ürünün muadillerinden ayrışmasını sağlayacaktır.

Aslında 2000’li yılların başında üretilen nano ürünler de aynı mantık ve içerik ile üretiliyordu. Ancak o ürünler cam yoğun içerikli ürünlerdi. Mukavemeti bu nedenle seramik kaplama ürünlere göre daha azdı.

 

Adı neden seramik kaplama?

Seramik doğada tek başına bulunabilen bir madde değil. Birçok maddenin bileşimi ile oluşmuş bir madde. Ancak sertlik olarak akla ilk gelen ürünlerden birisi olduğu ve içeriğindeki maddeler nedeni ile bu ürünler seramik kaplama olarak anılıyor.

 

Seramik kaplama mı, boya koruma mı?

En kritik sorulardan birisi bu aslında.

İkisi de aynı şey değil, hatta birbirini tamamlayan uygulamalar.

Altını kalın harfler ile çizerek belirtelim ki seramik kaplama ürününü temizlenmemiş (reçineleri, ziftleri temizlenmemiş, çizikleri, hareleri giderilmemiş) bir yüzeye uygulamak mümkün değil. Yani aslında seramik kaplama yapabilmek için otomobile ciddi bir uygulama yapmak, otomobil üzerinden birçok işlemi yapmak gerekiyor.

Eğer otomobil yüzeyindeki bu uygulamaları yapmadan seramik kaplama yapmaya kalkarsanız sonradan telafisi çok zor olan problemler ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Otomobili koruyayım derken çiziği, reçineyi, hareyi koruma altına almış olabilirsiniz.

Yani seramik boya koruma ürünü tek başına hiçbir işe yaramıyor.

Geleneksel boya koruma uygulamaları ise temizleme, parlatma ve koruma aşamalarını içeriyor. Yani uygulama sistemi olarak seramik korumadan çok farklı.

Çizik gidericisi, parlatıcısı olan seramik kaplama ürünü var mı?

Benim bildiğim pazarda böyle bir ürün yok. Seramik kaplama ürünlerinin tamamının silikonsuz ön hazırlık ürünlerine (cilalarına) ihtiyacı var.

 

Seramik kaplama ürünlerinin boyaya zararı var mı?

Bu üründen ürüne farklılık gösterecektir. En nihayetinde boyayı serleştiriyorsunuz. Bu belli bir süre sonra boyada çatlama yapabilir. Burada içeriğindeki karışım oranı çok önemli ama bununla ilgili de bir standart mevcut değil. En iyi karışım hangisi?

Dünyada da bu konuya farklı bakılıyor. Örneğin Alman üreticiler 0,06 mm kalınlığın  üzerindeki korumaların boyaya zarar verebileceğini belirtiyorlar. Sertlik kadar esneklik de çok önemli. Bu nedenle güvenilir markaların kullandığı, garantş verdiği ürünler tercih sıralamasında ön plana çıkıyor.

 

Nasıl temizlenir?

Sorulması gereken sorulardan birisi de bu. Otomobilimin üzerinden bu korumayı kaldırmak istiyorum, ne yapmam gerekiyor sorusunun sorulması hatta bir demo ile görülmesi hayati önem taşıyor. Ya temizlenemezse? (ki bu durumda, mahvolmuş çok boya gördük)

 

Kaç H kalınlık sağlar?

En sevdiğim açıklamalardan birisi de 9H sertlik sağlar taahhüdü. Eğer boya 2H sertliğe sahipse ne yaparsanız yapın o boyayı en fazla 4H serliğe taşıyabilirsiniz. O halde 9H taahhüdü nerede kaldı? 9H’ın bir üst seviyesi artık elmas sertliği oluyor.

Bir koruma ürününün sertliği uygulandığı yüzey ile doğru orantılıdır. Bunun da altını çizelim de eksik kalmasın.

Fredrich Mohs’un 1822’den beri kullanılan Mohs Sertlik Dizisi’ne girmeyelim şimdi ama sadece kalınlığın tek başına kriter olmadığının da altını çizelim.

 

Amatör uygulama yapılabilir mi?

Hiç tavsiye etmem.

 

Garanti süresi ne olur?

Garanti süresi tek başına yanıtlanamaz. Otomobil hangi şehirde, (Antalya’nın sıcağında mı, Erzurum’un soğuğunda mı) nerede muhafaza ediliyor (garajda mı, sokakta mı, bahçede mi), ne ile yıkanıyor gibi birçok soruyu yanıtlamak gerek. Hiçbir bileşeni bilmeden 3 sene 5 sene sadece satış hedefi ile söylenmiş sözler olur.
Bu kadar şey söyledikten sonra belki de en zor soruyu sormak gerekiyor, sen tavsiye ediyor musun?

Önce bir soru ile yanıt vereyim bu soruya; otomobilinizin çizilmiş olması sizi ne kadar rahatsız eder?

Çok eder diyorsanız sizin otomobiliniz için seramik kaplama ürününü tavsiye ederim.

Peki hangi seramik kaplamayı?

Yok önce, hangi kaplamayı değil, alt yapıda kullanılacak ürün hangisi sorusuna yanıt vermek gerek? Önce mükemmel bir otomobil yüzeyine ihtiyacımız var. Eğer bu yüzeyi sağlayabilirsek elimizde koruyacak bir materyal olacaktır.

Sonrasında iyi bir profesyonel ve yukarıdaki soruların yanıtlarını alabileceğiniz bir ürün ile otomobilinizi koruma altına alabilir, uzun süreli bir parlaklık elde edebilirisiniz.
AutoClub Seramik Kaplama olarak hangi ürünleri kullanıyor.

AutoClub Eğitim Merkezi’nde sektörde kullanılan hemen hemen tüm ürünlerin testi yapıldıktan sonra 2 farklı ürünün seçenek olarak müşterilerimize sunulmasına karar verilmiştir.